Poradniki

Nie dotykaj! Nie zabieraj! – Czekam w ukryciu na mamę

sarenka

Każdego roku napływa do nas ogrom zgłoszeń dotyczących pseudo porzuceń młodych dzikich zwierząt przez ich rodziców. Za każdym razem staramy się tłumaczyć, jak naprawić sytuację lub, o ile to możliwe, sami próbujemy to zrobić – zwierzę powinno się odstawić w to samo miejsce do 24 h. Pamiętajmy, że aby pomagać naturze najpierw musimy mieć pewność,

Dla nich sylwester to noc strachu i bólu. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

fajerwerki

Sylwester dla wielu z nas jest to czas oczekiwany, pełen nadziei i planów na Nowy Rok. Niektórych czeka szampańska zabawa do rana, innych noc pełna strachu i bólu. Każdego roku tysiące zwierząt cierpi z powodu hałasu spowodowanego fajerwerkami. Cierpią zarówno zwierzęta domowe, jak i dzikie, w szczególności ptaki. Wszyscy dobrze wiemy, że zarówno psy, jak

Zwierzęta na mrozie. Jak pomóc psom, kotom, ptakom?

pies

Siarczyste mrozy to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych. Okażmy się odpowiedzialni i pomóżmy im bezpiecznie przetrwać zimę. Zima, to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych, szczególnie dla tych trzymanych na uwięzi. Jeśli nasz pies mieszka w budzie upewnijmy się, że jest dobrze ocieplona, uszczelniona, odizolowana od podłoża i osłonięta od wiatru. Wyścielmy ją słomą

Babeszjoza – czy ten kleszcz taki straszny, jak go malują?

kleszcze

Niewiele jest chorób psów, które tak silnie są obecne w społecznej świadomości. Babeszjoza, bo o niej mowa, zwana także „odkleszczówką” jest chorobą pierwotniaczą przenoszoną przez kleszcze. Pierwotniaki Babesia canis przedostają się do krwiobiegu zwierzęcia bezpośrednio z wbitych w skórę kleszczy razem z ich śliną. W organizmie pasożyt przechodzi dość skomplikowany cykl rozwojowy, którego najistotniejsze etapy

Nie czyń zła – nie strasz zwierząt

fajerwerki