PROBOSZCZ ODPOWIE PRZED SĄDEM

PROBOSZCZ ODPOWIE PRZED SĄDEM ZA ZNĘCANIE SIĘ NAD PSEM. ZWIERZĘ ZNALEZIONO LEŻĄCE POD KOŚCIOŁEM.

Do sądu skierowany został akt oskarżenia przeciwko proboszczowi jednej z parafii koło Lublina. Fundacja EX LEGE będzie pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie.

Prokuratura w Opolu Lubelskim zakończyła śledztwo dotyczące znęcania się nad psem, którego to przestępstwa miał dokonać obecny proboszcz jednej z podlubelskich parafii. Zawiadomienie w tej sprawie złożyła Fundacja EX LEGE, a było ono rezultatem ujawnienia w sierpniu 2018 roku faktu porzucenia psa, kiedy to jedna z wolontariuszek Fundacji na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt EX LEGE zauważyła poważnie zaniedbanego psa leżącego w pobliżu kościoła. Zwierzę było osowiałe, osłabione, nie mogło się podnieść i z trudem oddychało. Jego sierść była zalepiona brudem, skołtuniona i kłębiły się w niej liczne pasożyty. Na miejsce od razu pojechali kolejni wolontariusze, którzy przewieźli zwierzę do lubelskiej kliniki. Jak się okazało, był on odwodniony i miał głęboką anemię. Z uwagi na pasożyty oraz liczne odparzenia niezbędne było jego ogolenie. Kilka tygodni trwała walka o to, aby zwierzę uratować i przywrócić do sprawności. Udało się. Dzisiaj Atos ma się na tyle dobrze, by mógł być przekazany do odpowiedzialnego i pełnego empatii domu. Jeśli ktoś z Państwa byłby chętny ofiarować temu skrzywdzonemu psiakowi kącik w swoim sercu prosimy o wiadomość – adopcje@fundacjexlege.pl

atos