Wyroki

Wyrok w sprawie psa zatłuczonego młotkiem

wyrok

W dniu dzisiejszym w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie został ogłoszony wyrok w sprawie Henryka A. oskarżonego o usiłowanie zabicia własnego psa ze szczególnym okrucieństwem. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Mężczyzna został również oskarżony o znęcanie się nad żoną. Henryk A. został skazany na 10 miesięcy pozbawienia wolności za zabicie

Znikomy stopień szkodliwości czynu

atos-postanowienie

– to powód dla którego Sąd Z URZĘDU! umorzył sprawę duchownego, przyjmując jednocześnie, że Marek J. dopuścił się tego, że znęcał się nad psem o imieniu Atos 💔 w ten sposób, że utrzymywał go w niewłaściwych warunkach bytowania poprzez zaniechanie udzielenia mu należytej pomocy medycznej, tj. o czyn z art. 35 ust. 1a ustawy z

Wyrok – właścicielka winna znęcania. Zwierzę nie przeżyło.

wyrok21

Do zdarzenia doszło w dniu 21 grudnia 2018 r. w Nisku (woj. podkarpackie), w godzinach wieczornych, gdzie kilkuletni pies rasy mix uległ wypadkowi komunikacyjnemu. Na miejscu zdarzenia zwierzę zostało znalezione z uczepionym do szyi 118 cm łańcuchem i zamocowanym do niego metalowym obciążnikiem o wadze ok. 5 kg. Właścicielka tłumaczyła, że przymocowała zwierzęciu obciążnik, by

Urzędnik skazany za niedopełnienie obowiązków – nie udzielił pomocy rannemu psu

wyrok-ex-lege

W rezultacie naszego zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez urzędnika Gminy Bychawa dnia 3 kwietnia 2019 roku przed Sądem Rejonowym Lublin-Wschód w Świdniku odbył się proces Pawła W., pracownika Urzędu Gminy w Bychawie. Mężczyzna został oskarżony o niedopełnienie obowiązków. Chodzi o zdarzenie, jakie miało miejsce w sierpniu 2018 roku w miejscowości Stara Wieś Trzecia. Na

Wyrok w sprawie głodzonych psów

kolejny-wyrok

Wyrok w sprawie Kuby, Hermana i Bambo prawomocny! Zapadł kolejny wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami. Tym razem chodzi o sprawę Kuby, Hermana i Bambo, których właścicielka doprowadziła do zatrważającego stanu zaniedbania. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Sąd Okręgowy w Lublinie XI Wydział Karny Odwoławczy rozpoznał naszą apelację i

Wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami w nielegalnej pseudo-hodowli

wyrok-wohyn

W związku z poleceniem Sądu Rejonowego w Radzyniu Podlaskim podajemy wyrok z naszej interwencji w Wohyniu do publicznej wiadomości. Sąd Okręgowy w Lublinie po naszej apelacji przychylił się do wniosku o zastosowanie środka karnego w postaci podania wyroku do publicznej wiadomości ze względu na społeczne oddziaływanie skazania. Fundacja pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w powyższej sprawie.

Wyrok dla technika weterynarii za kopiowanie psom uszu

wyrok dla technika

Kara grzywny w kwocie 800 zł. dla technik weterynarii za obcięcie SWOIM szczeniakom ogonów w celu zwiększenia atrakcyjności sprzedawanego przez nią „towaru”, który wyceniła na 1200 zł. za jednego psa. Wyrokiem z dnia 22 lutego 2018 roku Sąd Rejonowy w Hrubieszowie, II Wydział Karny, uznał Beatę Ł. za winną tego, że w okresie od marca

Wyrok – husky ciągnięty za samochodem