Konie i zawalony strop

Otrzymaliśmy zgłoszenie o zagrożeniu zdrowia i życia koni przebywających na posesji jednej z podlubelskich wsi. Na miejscu zastaliśmy 4 dorosłe klacze, 2 źrebięta i jednego ogiera. Dwie klacze i dwa źrebięta przebywały w stajni z poważnie uszkodzonym dachem i stropem, częściowo zawalonym dzień wcześniej i grożącym dalszym zawaleniem. Osoba zawiadamiająca poinformowała nas, że osobiście pousuwała spadające części stropu z przebywających w pomieszczeniu gospodarczym zwierząt podczas, gdy gospodarz nie zrobił NIC. Właściciel koni bezmyślnie pozostawił zwierzęta w tych warunkach w sytuacji zagrożenia dalszym zawaleniem ciężkiej konstrukcji drewnianej, zwłaszcza podczas padającego wówczas deszczu, powodującego jej nasiąkanie poprzez dziurawy dach i tym samym wzrost wagi drewnianych belek. Inny koń, ogier, przebywał w zamkniętym pomieszczeniu bez dostępu do światła z powodu zabicia okna deskami. Klacz z kolei miała spętane nogi… Konie natychmiast w trakcie naszej interwencji zostały przeprowadzone do innego pomieszczenia, a klaczy zdjęto pęta. Na szczęście wszystkie konie były w stanie ogólnym dobrym, bez widocznych oznak zmian chorobowych czy obrażeń ciała spowodowanych spadającymi częściami stropu. Właściciel koni otrzymał szczegółowe wytyczne w sprawie konieczności poprawy warunków życia zwierząt w zakreślonym terminie. Zgłoszenie dotyczyło koni, jednak na miejscu okazało się, że przebywają tam również psy należące do innego właściciela, które także nie miały zabezpieczonych odpowiednich warunków bytowych. Żaden z 3 dorosłych psów, w tym suka ze szczeniętami, nie miał budy. Za schronienie dla psów służyła stodoła z licznymi dziurami w ścianach z powodu brakujących desek, co jesienią i zimą spowoduje jeszcze większy ubytek temperatury, przeciągi i napływ wody oraz śniegu do wnętrza. Nadto jeden z psów był uwiązany na zbyt krótkim łańcuchu o dł ok 1 m, wielokrotnie już związywanego sznurkiem – pies zerwał się z uwięzi podczas naszego pobytu! Psy podobnie, jak konie były w stanie ogólnym dobrym. Właściciel psów również został zobowiązany do poprawy warunków ich przetrzymywania i szczegółowo poinstruowany w kwestii obowiązujących przepisów dotyczących posiadania psów. Wszystkie zwierzęta przebywające na posesji posiadały obowiązującą dokumentację zarówno medyczną, jak i ewidencyjną. Monitorujemy sytuację zwierząt. Wkrótce pojawimy się w tym miejscu ponownie.