Ratujemy kilkadziesiąt zwierząt

Właśnie rozpoczęliśmy trudną interwencję.

Zgłoszenie dotyczące bardzo dużej ilości psów. Dramat zwierząt ma trwać od kilku lat 🥺. Urzędnicy z gminy wg. treści zgłoszenia nie reagują. Inne instytucje również 😖. Na miejsce docieramy, kiedy urzędy są już zamknięte.

Bez problemu dostrzegamy dużą ilość psów biegających po okolicy, w tym po ruchliwej drodze. Psy są wszędzie, są zajęte poszukiwaniem pożywienia, ale z bezpiecznej odległości obserwują nas.

Docieramy do malutkiego drewnianego domu. Stado psów biegnie z nami… Za chwilę pojawiają się kolejne psy, koty i kolejne psy… 😟 Na miejscu starszy, dysfunkcyjny człowiek. Ciężko mu się poruszać. Do tego pojawia się również problem z alkoholem. Mężczyzna chce z nami współpracować, niestety nie wie ile jest psów.
Cześć psów jest nieufna.

🛑 Sąsiedzi mówią, że to piekło. Na miejscu rozgrywa się dramat w momencie, gdy pojawiają się szczenięta. Pisk rozrywanych i zagryzanych szczeniąt jest nie do opisania 😭. Auta co chwile zabijają jakieś zwierzę. Psy niedawno skończyły jeść ciało swojego pobratymca, który zginął na ulicy…. 😰

Matka rodzicielka, która rozpoczęła historie tego stada ukrywa się w norze pod domem. Zwracamy uwagę, że jedna z suń na pewno karmi. Muszka nie zdążyła doprowadzić nas do swoich młodych…

Po drodze jakimś cudem wolontariuszka dostrzega w jednym z budynków psa. Słychać dziwne dźwięki – to jego ciężki oddech 🥺. Piesek próbuje się ukryć, jednak nieudolnie. Z ledwością się porusza, ciężko łapie oddech. Dusi się. Chyba przyszedł umierać w samotności… 💔

Bez namysłu wracamy do auta po transporter. Uff, złapany❗

Teraz jeszcze szybko za Muszką prościutko do stodoły. Są! Pięć maluszków. Są wychłodzone. Drżą z zimna. Nie ma już czasu na nic. Zresztą miejsca też brak. Ruszamy do kliniki.

O resztę zwierząt będziemy walczyć później. Stan okruszka Zembuszka jest bardzo zły. 💔

🙏🙏🙏 Błagamy Was o wsparcie. Leczenie, kastracje i masa innych wydatków to bariera, której bez Was nie pokonamy. 🙏 Błagamy o domy tymczasowe❗ 💚

➡ Tutaj można wesprzeć nas w ratowaniu tych zwierząt: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/ratunek-kilkadziesiatzwierzat

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖