WYROK za znęcanie się nad suczką yorka

We wtorek 11 maja 2021 r. w Sądzie Rejonowym Lublin – Zachód w Lublinie zapadł kolejny wyrok w sprawie znęcanie się nad zwierzęciem.

Mieszkaniec Lublina 31-letni Michał K. został oskarżony o to, że znęcał nad roczną suczką w typie rasy Yorkshire Terrier w ten sposób, że kopał, uderzał rękoma i przyduszał ją do chodnika 😖.

📝 Zdarzenie miało miejsce w marcu zeszłego roku, kiedy to kobieta jadąc ulicą Zemborzycką w Lublinie usłyszała przerażający skowyt psa przez otwarte okno auta.

Kiedy się zatrzymała zobaczyła mężczyznę, który kopał, uderzał rękoma i podduszał maleńką suczkę w typie Yorkshire Terrier. Na krzyk kobiety mężczyzna złapał suczkę pod pachę i szybko się oddalił. Pomimo tego, kobieta się nie poddała 👏 i powiadomiła Policję.

Niestety już 14 maja 2020 r. Prokuratura umorzyła dochodzenie wobec braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa. Postanowienie o umorzeniu na szczęście Prokuratura dostarczyła naszej Fundacji, w konsekwencji czego złożyliśmy zażalenie.

Na skutek naszego zażalenia 4 listopada 2020 roku Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie uchylił postanowienie i zwrócił sprawę Prokuraturze. W rezultacie Prokuratura skierowała akt oskarżenia przeciwko Michałowi K., oskarżonemu o popełnienie przestępstwa z art. 35 ust 1 a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt.

✊ Cieszymy się, że i tym razem udało nam się wygrać z bezdusznym postanowieniem Prokuratury i dzięki temu sprawa trafiła do sądu, gdzie
Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego.

❗Finalnie Sąd uznał Michała K. winnym tego, że w dniu 15 marca 2020 r. w Lublinie na ul. Zemborzyckiej, znęcał się nad swoim psem rasy w typie Yorkshire Terrier w ten sposób, że: wielokrotnie bił go otwartą dłonią i pięścią po głowie w okolice pyska, złapał go ręką za kark i objął jego szyję, unosząc go kilkanaście centymetrów nad ziemią i podduszając go oraz jednokrotnie kopnął go w okolicę brzucha, zadając mu w ten sposób ból i cierpienie, karcąc go w ten sposób za ucieczkę w kierunku ruchliwej ulicy, tj. popełnienia czynu wyczerpującego dyspozycję art. 35 ust. 1a Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. i za to:

✅ wymierzył mu karę roku ograniczenia wolności polegającej na obowiązku wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 30 (trzydziestu) godzin w stosunku miesięcznym 👍;

✅ orzekł przepadek psa rasy w typie Yorkshire Terrier, którego właścicielem jest oskarżony;

✅ orzekł zakaz posiadania zwierząt domowych na okres lat 2 (dwóch);

✅ orzekł nawiązkę w wysokości 2.000 (dwa tysiące) złotych na cel związany z ochroną zwierząt.

➡ Fundacja EX LEGE w postępowaniu przygotowawczym reprezentowała prawa pokrzywdzonego w tej sprawie, a przed Sądem pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego. W Sądzie reprezentowała Fundację radca prawny Justyna Szymala-Gotner 💪❤ oraz Prezes Fundacji Marta Włosek 🤗.

Wyrok jest nieprawomocny.