馃敶 鈥糤艂a艣ciciel suczki, kt贸ra zosta艂a poddana eutanazji skazany!

馃憠 Witold G. zosta艂 uznany winnym tego, 偶e w okresie od lipca 2021 roku do kwietnia 2022 r. w Lublinie zn臋ca艂 si臋 nad suczk膮 w ten spos贸b, 偶e 艣wiadomie dopu艣ci艂 do zadawania jej b贸lu i cierpie艅 poprzez utrzymanie jej w stanie ra偶膮cego zaniedbania tj. w stanie nieleczonej choroby, nie zapewniaj膮c w艂a艣ciwej opieki medycznej, tj. o czyn z art. 35 ust. 1a ustawy o ochronie zwierz膮t i za to S膮d wymierzy艂 mu kar臋 6 miesi臋cy pozbawienia wolno艣ci z warunkowym zawieszeniem na okres pr贸by 2 lat, orzek艂 wobec oskar偶onego 艣rodek karny w postaci zakazu posiadania wszelkich zwierz膮t na okres 5 lat oraz nawi膮zk臋 w wysoko艣ci 5000 z艂. na rzecz Fundacji.

Fundacja EX LEGE wyst臋powa艂a w tej sprawie, jako oskar偶yciel posi艂kowy. Fundacj臋 reprezentowa艂 Adwokat Pawe艂 Pogoda 鉂わ笍 z Kancelaria Adwokacka Adwokat Pawe艂 Pogoda, za co serdecznie dzi臋kujemy.
Wyrok uprawomocni艂 si臋 dnia 24.02.2023 r.

Szczeg贸艂y sprawy:
W kwietniu 2022 r. otrzymali艣my zg艂oszenie, kt贸re dotyczy艂o psa w z艂ym stanie. Wed艂ug zg艂aszaj膮cego w艂a艣ciciel nie leczy艂 chorej suczki. Na dow贸d otrzymali艣my zdj臋cia i film, na kt贸rym by艂o wida膰 liczne 艣lady krwi (!) ci膮gn膮ce si臋 pod blokiem oraz po klatce schodowej 鈥 a偶 na 6 pi臋tro (!). 馃槨

Niezw艂ocznie po telefonie udali艣my si臋 na miejsce. Na klatce schodowej dostrzegli艣my 艣lady 艣wie偶ej krwi, wyczuwalny by艂 fetor zgnilizny. Niestety, tym razem nie zd膮偶yli艣my 鈥. W艂a艣ciciel o艣wiadczy艂, 偶e TU呕 PRZED NASZ膭 WIZYT膭 U艢PI艁 SUNI臉. W艂a艣nie sprz膮ta艂 dom, zosta艂y jedynie drobne kropki krwi na pod艂odze oraz fetor鈥
Ot, taki los psa adoptowanego przez nie偶yj膮ca ju偶 matk臋 tego m臋偶czyzny . Mamy nadziej臋, 偶e ta sunia wcze艣niej mia艂a lepsze 偶ycie鈥

鉃 Przypominamy, 偶e ka偶da osoba posiadaj膮ca zwierz臋 ma PRAWNY i MORALNY OBOWI膭ZEK otoczy膰 swojego podopiecznego nale偶yt膮 trosk膮 i leczeniem w razie choroby.

鉃栤灃鉃栤灃鉃栤灃鉃栤灃鉃栤灃鉃栤灃
Fundacja Na Rzecz Ochrony Praw Zwierz膮t EX LEGE