Wyrok w sprawie nieleczonego psa

Drodzy, pamiętacie sprawę Luny w wypadniętymi narządami rodnymi? Ci którzy nas znają wiedzą, że zawsze doprowadzamy sprawy naszych podopiecznych do końca występując w każdej z nich w roli oskarżyciela posiłkowego. Dziś publikujemy wyrok, jaki zapadł w sprawie tej suni.

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie uznał jej właścicielkę za winną popełnienia zarzucanego jej czynu tj., że w okresie od 16.12.2015 – 16.12.2016 w Lublinie znęcała się nad suką owczarek niemiecki o imieniu Luna poprzez utrzymywanie jej w stanie rażącego zaniedbania i niechlujstwa bez odpowiedniego pokarmu i wody oraz bez zapewnienia niezbędnej opieki lekarsko-weterynaryjnej, co spowodowało u przedmiotowego zwierzęcia wypadnięcie tylnego odcinka pochwy, powiększenie węzłów chłonnych oraz naczyń płucnych i skazał ją na karę grzywny w ilości 70 stawek dziennych każda po 10 zł, orzekł zakaz posiadania zwierząt na okres 5 lat oraz nawiązkę w kwocie 6.000 zł. na rzecz Fundacji EX LEGE oraz zwrot kosztów zastępstwa procesowego w kwocie 1845 zł., zwalniając oskarżoną od obowiązku uiszczenia kosztów sądowych. Wyrok jest prawomocny.
W związku z tym, że właścicielka Luny nie poczuwała się do obowiązku uiszczenia zasądzonej jej nawiązki Fundacja wszczęła egzekucję komorniczą.

Kochani, przypominamy że to dzięki Wam jesteśmy w stanie pomagać barciom mniejszym. Pamiętajcie o nas przy składaniu zeznania rocznego bo to właśnie takim zwierzakom, jak Luna można przekazać 1% podatku dochodowego. Dzięki tej formie wsparcia z Państwa strony będziemy mogli działać jeszcze prężniej, aby pomagać najsłabszym. Każdy nawet najmniejszy przekazany 1% będzie dla nas krokiem do przodu w walce o poprawę losu wszystkich potrzebujących zwierząt.

sprawa Luny