Hodowca z gm. Poniatowa winny znęcania

🛑 Kilka dni temu tj. 6.09.2023r. w Sądzie Rejonowym w Opolu Lubelskim zapadł wyrok w sprawie Adama P. – hodowcy z gm. Poniatowa, który hodował i szkolił psy w typie ras użytkowych sprzedając je m.in. do służb mundurowych.

👉 Sąd uznał Adama P. za winnego tego, że w okresie od listopada 2020r. Do 30.01.2021r znęcał się nad 18 psami oraz w okresie od 31.01.2021r do 01.05.2021r, w tym samym miejscu, znęcał się nad 64 psami w ten sposób, że prowadząc hodowlę psów, utrzymywał je w niewłaściwych warunkach bytowania, w zbyt małych, nieprzystosowanych do tego klatkach, bez dostępu do światła dziennego bądź bez ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, na nierównym, nieodpowiednim podłożu, wśród zalegających odchodów i elementów zagrażających okaleczeniem, bez stałego dostępu do wody, przywiązywał psy krótkimi, ciężkimi łańcuchami do drzew, nie poddawał stosownym zabiegom pielęgnacyjnym, bez właściwej opieki lekarskiej i bez możliwości socjalizacji, podawał psom nieświeże, nieodpowiedniej jakości jedzenie i za to wymierzył mu karę roku pozbawienia wolności warunkowo zawieszając ją na okres próby 3 lat; orzekł przepadek 82 psów, zakaz posiadania psów na 6 lat, 4000 zł. nawiązki na schronisko, podanie wyroku do publicznej wiadomości oraz 2000 zł. na rzecz Skarbu Państwa tytułem części kosztów sądowych, zwalniając go jednocześnie od zapłaty tych kosztów w pozostałej części.

Wyrok jest nieprawomocny. Złożyliśmy wniosek o jego uzasadnienie – rozważamy apelację.
Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie, a reprezentowała ją przed Sądem Adwokat Karolina Tuziemska – Kwiatkowska, za co serdecznie dziękujemy! 💚