Sprawy karne

WŁAŚCICIEL „PSA TERAPEUTY” ODPOWIE PRZED SĄDEM

Dnia 06.11.2020 r. w Sądzie Rejonowym Lublin-Wschód w Lublinie odbędzie się pierwsza rozprawa dot. znęcania się przez Kazimierza R., nad swoim psem o imieniu Kajtuś, tj. o czyn z art. 35 ust. 1a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt. Fundacja będzie pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Kajtuś to zaledwie

PROBOSZCZ ODPOWIE PRZED SĄDEM ZA ZNĘCANIE SIĘ NAD PSEM. ZWIERZĘ ZNALEZIONO LEŻĄCE POD KOŚCIOŁEM.

Sąd Okręgowy w Lublinie PO RAZ DRUGI udzielił księdzu lekcji podstaw etyki chrześcijańskiej Drodzy, pamiętacie zapewne sprawę psa Atosa pozostającego pod opieką księdza proboszcza jednej z podlubelskich parafii oskarżonego o znęcanie nad nim? Pamiętacie też pewnie, że Sąd Rejonowy Lublin – Zachód w Lublinie umorzył to postępowanie wobec ZNIKOMEGO STOPNIA SPOŁECZNEJ SZKODLIWOŚCI CZYNU zarzuconego księdzu?

Walczymy o sprawiedliwość

Dzisiaj ponownie walczymy w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie o sprawiedliwość dla Lepperka. Dzięki wrażliwości osób zgłaszających, doprowadzony do tragicznego stanu pies otrzymał szansę na pomoc. Niestety jego stan był na tyle poważny, że nie udało się go uratować. Pozostaje nam doprowadzić sprawę do końca. Nie godzimy się na takie traktowanie zwierząt. Fundacja EX LEGE

Właściciel Lepperka odpowie przed sądem

lepperek01

Marek Sz., właściciel firmy w Lublinie, na terenie której ujawniliśmy w lutym br. zwierzę utrzymywane w stanie skrajnego zaniedbania, który oskarżał nas publicznie za pomocą środków masowego przekazu o KRADZIEŻ, WYŁUDZENIA i ZABICIE jego psa Lepperka, odpowie przed sądem za znęcanie się nad nim. Prokurator Prokuratury Rejonowej w Lublinie OSKARŻYŁ Marka Sz. o to, że

Wyrok w sprawie psa zatłuczonego młotkiem

wyrok

W dniu dzisiejszym w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie został ogłoszony wyrok w sprawie Henryka A. oskarżonego o usiłowanie zabicia własnego psa ze szczególnym okrucieństwem. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Mężczyzna został również oskarżony o znęcanie się nad żoną. Henryk A. został skazany na 10 miesięcy pozbawienia wolności za zabicie

Znikomy stopień szkodliwości czynu

atos-postanowienie

– to powód dla którego Sąd Z URZĘDU! umorzył sprawę duchownego, przyjmując jednocześnie, że Marek J. dopuścił się tego, że znęcał się nad psem o imieniu Atos 💔 w ten sposób, że utrzymywał go w niewłaściwych warunkach bytowania poprzez zaniechanie udzielenia mu należytej pomocy medycznej, tj. o czyn z art. 35 ust. 1a ustawy z

Wyrok – właścicielka winna znęcania. Zwierzę nie przeżyło.

wyrok21

Do zdarzenia doszło w dniu 21 grudnia 2018 r. w Nisku (woj. podkarpackie), w godzinach wieczornych, gdzie kilkuletni pies rasy mix uległ wypadkowi komunikacyjnemu. Na miejscu zdarzenia zwierzę zostało znalezione z uczepionym do szyi 118 cm łańcuchem i zamocowanym do niego metalowym obciążnikiem o wadze ok. 5 kg. Właścicielka tłumaczyła, że przymocowała zwierzęciu obciążnik, by

Urzędnik skazany za niedopełnienie obowiązków – nie udzielił pomocy rannemu psu

wyrok-ex-lege

W rezultacie naszego zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez urzędnika Gminy Bychawa dnia 3 kwietnia 2019 roku przed Sądem Rejonowym Lublin-Wschód w Świdniku odbył się proces Pawła W., pracownika Urzędu Gminy w Bychawie. Mężczyzna został oskarżony o niedopełnienie obowiązków. Chodzi o zdarzenie, jakie miało miejsce w sierpniu 2018 roku w miejscowości Stara Wieś Trzecia. Na

Wyrok w sprawie głodzonych psów

kolejny-wyrok

Wyrok w sprawie Kuby, Hermana i Bambo prawomocny! Zapadł kolejny wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami. Tym razem chodzi o sprawę Kuby, Hermana i Bambo, których właścicielka doprowadziła do zatrważającego stanu zaniedbania. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Sąd Okręgowy w Lublinie XI Wydział Karny Odwoławczy rozpoznał naszą apelację i

Wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami w nielegalnej pseudo-hodowli

wyrok-wohyn

W związku z poleceniem Sądu Rejonowego w Radzyniu Podlaskim podajemy wyrok z naszej interwencji w Wohyniu do publicznej wiadomości. Sąd Okręgowy w Lublinie po naszej apelacji przychylił się do wniosku o zastosowanie środka karnego w postaci podania wyroku do publicznej wiadomości ze względu na społeczne oddziaływanie skazania. Fundacja pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w powyższej sprawie.

Wyrok dla technika weterynarii za kopiowanie psom uszu

wyrok dla technika

Kara grzywny w kwocie 800 zł. dla technik weterynarii za obcięcie SWOIM szczeniakom ogonów w celu zwiększenia atrakcyjności sprzedawanego przez nią „towaru”, który wyceniła na 1200 zł. za jednego psa. Wyrokiem z dnia 22 lutego 2018 roku Sąd Rejonowy w Hrubieszowie, II Wydział Karny, uznał Beatę Ł. za winną tego, że w okresie od marca

Wyrok – husky ciągnięty za samochodem