Sprawy karne

Walczymy o sprawiedliwość dla Atosa (25.02.2021)

❗❗ Walczymy o sprawiedliwość dla Atosa, którego nasza wolontariuszka znalazła w niedzielę pod kościołem, w którym trwała właśnie msza. 📌 Sprawa toczy się od 2018 roku. Zawiadomienie w tej sprawie złożyła Fundacja EX LEGE. 🥺 Niedzielne przedpołudnie, upalny dzień… Wielu Polaków modli się na mszy

Akt oskarżenia dla właściciela skatowanego psa.

🛑 AKT OSKARŻENIA DLA WŁAŚCICIELA SKATOWANEGO PSA❗ Trzonkiem łopaty pobił swojego psa, a potem żywcem zakopał w ziemi 💔 ! Prokuratura Rejonowa w Lublinie przesłała do Sądu Rejonowego Lublin-Wschód w Lublinie AKT OSKARŻENIA przeciwko Jerzemu B. oskarżonemu o popełnienie przestępstwa z art. 35 ust. 1

KOPAŁ, UDERZAŁ RĘKOMA I PRZYDUSZAŁ DO CHODNIKA

Michał K. 31-letni mieszkaniec Lublina odpowie przed sądem za znęcanie się nad psem w ten sposób, że kopał, uderzał rękoma i przyduszał do chodnika roczną suczkę w typie rasy yorkshire terrier. Zdarzenie miało miejsce w marcu bieżącego roku, kiedy to kobieta jadąc jedną z ulic

Skazani pomimo zakazu posiadania zwierząt wzięli kolejne

SKAZANI za ZAGŁODZENIE ZWIERZĄT pomimo zakazu posiadania zwierząt, wzięli kolejne Kilka dni temu z naszą Fundacją skontaktował komornik sądowy z informacją, że podczas czynności komorniczych prowadzonych u małżeństwa P. z Lublina ujawnił, że skazani pomimo orzeczonego wobec nich zakazu posiadania wszelkich zwierząt mają w domu

WŁAŚCICIEL „PSA TERAPEUTY” ODPOWIE PRZED SĄDEM

Dnia 06.11.2020 r. w Sądzie Rejonowym Lublin-Wschód w Lublinie odbędzie się pierwsza rozprawa dot. znęcania się przez Kazimierza R., nad swoim psem o imieniu Kajtuś, tj. o czyn z art. 35 ust. 1a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt. Fundacja będzie

PROBOSZCZ ODPOWIE PRZED SĄDEM ZA ZNĘCANIE SIĘ NAD PSEM. ZWIERZĘ ZNALEZIONO LEŻĄCE POD KOŚCIOŁEM.

Sąd Okręgowy w Lublinie PO RAZ DRUGI udzielił księdzu lekcji podstaw etyki chrześcijańskiej Drodzy, pamiętacie zapewne sprawę psa Atosa pozostającego pod opieką księdza proboszcza jednej z podlubelskich parafii oskarżonego o znęcanie nad nim? Pamiętacie też pewnie, że Sąd Rejonowy Lublin – Zachód w Lublinie umorzył

Walczymy o sprawiedliwość

Dzisiaj ponownie walczymy w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie o sprawiedliwość dla Lepperka. Dzięki wrażliwości osób zgłaszających, doprowadzony do tragicznego stanu pies otrzymał szansę na pomoc. Niestety jego stan był na tyle poważny, że nie udało się go uratować. Pozostaje nam doprowadzić sprawę do końca.

Właściciel Lepperka odpowie przed sądem

lepperek01

Marek Sz., właściciel firmy w Lublinie, na terenie której ujawniliśmy w lutym br. zwierzę utrzymywane w stanie skrajnego zaniedbania, który oskarżał nas publicznie za pomocą środków masowego przekazu o KRADZIEŻ, WYŁUDZENIA i ZABICIE jego psa Lepperka, odpowie przed sądem za znęcanie się nad nim. Prokurator

Wyrok w sprawie psa zatłuczonego młotkiem

wyrok

W dniu dzisiejszym w Sądzie Rejonowym Lublin-Zachód w Lublinie został ogłoszony wyrok w sprawie Henryka A. oskarżonego o usiłowanie zabicia własnego psa ze szczególnym okrucieństwem. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Mężczyzna został również oskarżony o znęcanie się nad żoną. Henryk

Znikomy stopień szkodliwości czynu

atos-postanowienie

– to powód dla którego Sąd Z URZĘDU! umorzył sprawę duchownego, przyjmując jednocześnie, że Marek J. dopuścił się tego, że znęcał się nad psem o imieniu Atos 💔 w ten sposób, że utrzymywał go w niewłaściwych warunkach bytowania poprzez zaniechanie udzielenia mu należytej pomocy medycznej,

Wyrok – właścicielka winna znęcania. Zwierzę nie przeżyło.

wyrok21

Do zdarzenia doszło w dniu 21 grudnia 2018 r. w Nisku (woj. podkarpackie), w godzinach wieczornych, gdzie kilkuletni pies rasy mix uległ wypadkowi komunikacyjnemu. Na miejscu zdarzenia zwierzę zostało znalezione z uczepionym do szyi 118 cm łańcuchem i zamocowanym do niego metalowym obciążnikiem o wadze

Urzędnik skazany za niedopełnienie obowiązków – nie udzielił pomocy rannemu psu

wyrok-ex-lege

W rezultacie naszego zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez urzędnika Gminy Bychawa dnia 3 kwietnia 2019 roku przed Sądem Rejonowym Lublin-Wschód w Świdniku odbył się proces Pawła W., pracownika Urzędu Gminy w Bychawie. Mężczyzna został oskarżony o niedopełnienie obowiązków. Chodzi o zdarzenie, jakie miało miejsce

Wyrok w sprawie głodzonych psów

kolejny-wyrok

Wyrok w sprawie Kuby, Hermana i Bambo prawomocny! Zapadł kolejny wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami. Tym razem chodzi o sprawę Kuby, Hermana i Bambo, których właścicielka doprowadziła do zatrważającego stanu zaniedbania. Fundacja EX LEGE pełniła rolę oskarżyciela posiłkowego w tej sprawie. Sąd Okręgowy

Wyrok w sprawie znęcania się nad zwierzętami w nielegalnej pseudo-hodowli

wyrok-wohyn

W związku z poleceniem Sądu Rejonowego w Radzyniu Podlaskim podajemy wyrok z naszej interwencji w Wohyniu do publicznej wiadomości. Sąd Okręgowy w Lublinie po naszej apelacji przychylił się do wniosku o zastosowanie środka karnego w postaci podania wyroku do publicznej wiadomości ze względu na społeczne

Wyrok dla technika weterynarii za kopiowanie psom uszu

wyrok dla technika

Kara grzywny w kwocie 800 zł. dla technik weterynarii za obcięcie SWOIM szczeniakom ogonów w celu zwiększenia atrakcyjności sprzedawanego przez nią „towaru”, który wyceniła na 1200 zł. za jednego psa. Wyrokiem z dnia 22 lutego 2018 roku Sąd Rejonowy w Hrubieszowie, II Wydział Karny, uznał

Wyrok – husky ciągnięty za samochodem

wyrok husky

Jak zawsze nieustępliwi! Zapadł kolejny prawomocny wyrok w sprawie naszego podopiecznego! Tym razem walczyliśmy o los Silvera – huskiego ciągniętego za samochodem. Podczas długiego procesu walczyliśmy w pierwszej kolejności o to, by Silver mógł zostać z nami po tym, jak sąd w Białej Podlaskiej wydał

Wyrok w sprawie głodzonego psa oraz szczurków

chanti

Jeśli chodzi o naszych podopiecznych jesteśmy nieustępliwi. Kolejny prawomocny wyrok w sprawie bezbronnych zwierząt. Fundacja EX LEGE występowała w tej sprawie w roli oskarżyciela posiłkowego. Pamiętacie głodzoną suczkę Chanti i jej towarzyszy niedoli – parę wyniszczonych szczurków? Finalnie Piotr P. oraz jego żona Justyna P.

Wyrok – nielegalna sprzedaż labradorów

labradory

Drodzy, kolejny prawomocny wyrok. Pamiętacie sprawę ogłoszenia opublikowanego na jednej ze stron na Facebooku, które dotyczyło rzekomego oddania psów w typie rasy labrador, a w konsekwencji okazały się być na sprzedaż w kwocie 500 zł za szczeniaka? Finalnie zarówno szczenięta, jak i suka trafiły pod

Wyrok w sprawie nieleczonego psa