Zwierzęta i My

Przegląd Plastyczny „WAŻNA ZASADA JEST TAKA, DBAJ O DOBRY STAN ZWIERZAKA”

Prezentujemy Państwu dzieła wykonane przez dzieci i młodzież z terenu Miasta Lublin. Uczestnicy Przeglądu wspólnie z nami poprzez swoje prace plastyczne dążą do zwiększenia świadomości społeczności Miasta Lublin w kwestiach poszanowania praw zwierząt i odpowiedzialności za posiadane zwierzęta oraz promują właściwy stosunek człowieka do zwierząt. Organizatorem Przeglądu Plastycznego „WAŻNA ZASADA JEST TAKA, DBAJ O DOBRY

ZWIERZAKI I MY w lubelskich szkołach i przedszkolach online

W ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin wiele spotkań edukacyjnych z przedszkolakami i uczniami szkół lubelskich odbyło się online. W dniach: 18, 23, 24, 25, 30, listopada; 1, 2, 4, 7, 8, 9, 14, 15, 16 grudnia z tej formy spotkań z nami i naszymi podopiecznymi skorzystały następujące placówki z terenu Miasta Lublin:

Zwierzaki w Niepublicznym Przedszkolu Daszek w Lublinie

Następna grupa najmłodszych Lublinian zgłębiała tajniki prawidłowej opieki nad zwierzętami dnia 13 listopada 2020 r. Tym razem spotkanie edukacyjne zorganizowane w ramach realizacji przez Fundację EX LEGE zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin odbywało się w Przedszkolu „Daszek” w Lublinie. Jak dobrać zabawkę do potrzeb zwierzęcia? – nad tym zastanawiał się młodzieniec widoczny na zdjęciu

Odwiedziny w Przedszkolu nr 52 w Lublinie

zim01

W ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin, w towarzystwie kotki Meli odwiedziliśmy dzieci z Przedszkola nr 52 w Lublinie. Tematem przewodnim naszego spotkania było poszukiwanie odpowiedzi na pytanie: Co oznaczają słowa „dobrostan zwierząt”? Dziękujemy Społeczności Przedszkola za przekazanie nakrętek. Dochód z ich sprzedaży zostanie przeznaczony na udzielanie pomocy medycznej, zapewnienie schronienia i pożywienia

ZWIERZAKI I MY w Przedszkolu nr 37 w Lublinie

27 października i 22 grudnia 2020 r. to dni naszych spotkań edukacyjnych o tematyce pro-zwierzęcej z przedszkolami w Przedszkolu nr 37, prowadzonych w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin. Czym jest dobrostan zwierząt? Jak pomóc znalezionemu, choremu, zagubionemu zwierzęciu? Jaka smycz jest najlepsza dla psa? Na te i wiele innych pytań wspólnie szukaliśmy

Spotkania edukacyjne w oddziałach przedszkolnych, w grupach „0” przy Szkole Podstawowej nr 44 Lublinie.

26 października 2020 r. był dniem edukacji pro-zwierzęcej dla dzieci z grup „0” przy Szkole Podstawowej nr 44 w Lublinie. Spotkania odbywały się w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin. Dzieci poznały wiele treści dotyczących zwierząt, były to np. zagadnienia dotyczące babeszjozy – choroby odkleszczowej, której zapobieganie przez właściciela zwierzęcia i umiejętność rozpoznania

Spotkanie edukacyjne w Przedszkolu Calineczka w Lublinie

zim2

Dzieci z Przedszkola Calineczka w Lublinie z radością spotkały się z nami 23 października 2020 r. Spotkanie zostało przez nas zorganizowane w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin. Każde zdjęcie, jakie obejrzały dzieci, to fragment życia jakiegoś zwierzaka opatrzony odpowiednim komentarzem, pozwalającym rozbudzić właściwe postawy dzieci wobec zwierząt. Rzeczywiste akcesoria i obecność żywego

Szkolenie z pierwszej pomocy psom/kotom

Zapraszamy Państwa do obejrzenia fotorelacji ze szkoleń z zakresu udzielania PIERWSZEJ POMOCY PSOM / KOTOM w razie nagłych zdarzeń zorganizowanych nieodpłatnie dla mieszkańców Miasta Lublin. Szkolenie odbyło się w wymiarze 4 godzin dla każdej z grup w następujących terminach: Terminy zajęć poszczególnych grup: 1 i 2 Grupa – 17 października 2020 r. (sobota) 3 i

Z wizytą w Przedszkolu nr 28 w Lublinie

16 października 2020 r. byliśmy gośćmi w Przedszkolu nr 28 w Lublinie. Realizując zadanie publiczne zlecone przez Gminę Lublin zapoznaliśmy kolejną grupę najmłodszych mieszkańców naszego miasta z najważniejszymi zasadami postępowania ze zwierzętami. Jedną z nich było poszanowanie praw zwierząt, ze zwróceniem uwagi dzieci również na rodzaj dotyku i zabawy ze zwierzęciem, dobrane w sposób przez

ZWIERZAKI I MY w Niepublicznym Przedszkolu Muzycznym „Stonoga 2”

13 października 2020 r. spotkaliśmy się z dziećmi w Przedszkolu Stonoga 2 w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin. Ze zdjęcia spoglądał na dzieci m.in. pies Diego, uratowany przez nas wiosną tego roku od śmierci głodowej i śmiertelnych skutków babeszjozy. Historia tego biedaka opowiedziana adekwatnie do wieku dzieci stanowiła ważny element w edukacji

Mela w Szkole Podstawowej nr 42 w Lublinie

12 października 2020 r. uczniowie Szkoły Podstawowej podczas spotkania zorganizowanego w ramach realizowania przez Fundację EX LEGE zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin, poznali naszą podopieczną oraz wiele informacji dotyczących potrzeb zwierząt. Relacja fotograficzna rzeczywistych zdarzeń z udziałem zwierząt wraz z opisem i akcesoriami rzeczywistymi stosowanymi dla zwierząt stały się impulsem do zgłębiania wiedzy i

Spotkanie z uczniami Szkoły Podstawowej nr 1 w Lublinie.

9 października 2020 r. uczniowie mieli okazję wzbogacić wiedzę na temat właściwego postępowania wobec zwierząt. Podczas zajęć prowadzonych w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin poznali najistotniejsze aspekty dotyczące właściwego traktowania zwierząt. Jednym z nowych zagadnień dla wielu z nich było stosowanie kolczatki w celu uzyskania posłuszeństwa psa podczas spacerów. Uczniowie mieli m.in.

Fotorelacja. Szkolenie z posłuszeństwa psów

Zapraszamy Państwa do obejrzenia II fotorelacji ze szkolenia z zakresu posłuszeństwa psów zorganizowanego nieodpłatnie dla mieszkańców Miasta Lublin. Zajęcia odbyły się w wymiarze pięciu 45-minutowych spotkań dla czterech grupy uczestników. Każda z grup liczyła 10 uczestników. Organizatorem szkoleń jest Fundacja EX LEGE. Projekt jest zrealizowany ze środków Budżetu Obywatelskiego Miasta Lublin pt. Zwierzaki i MY!

Zwierzaki w Przedszkolu nr 35 w Lublinie

6 października i 2, 3 i 16 listopada 2020 r. w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin, dzieci z Przedszkola nr 35 w Lublinie spotkały się z kotką Melą i poznawały wzorce właściwych zachowań wobec zwierząt w różnych sytuacjach. Dobrostan zwierząt to jeden z najważniejszych tematów podczas spotkań edukacyjnych, więc dzieci poszukiwały odpowiedzi

Edukacja pro-zwierzęca w Przedszkolu nr 81 w Lublinie

5 października 2020 w ramach realizacji zadania publicznego zleconego przez Gminę Lublin, dzieci z Przedszkola nr 81 w Lublinie bogaciły wiedzę o zwierzętach. Jak zawsze wiele treści było odzwierciedleniem rzeczywistych zdarzeń, w których uczestniczyli nasi wolontariusze i nasi uratowani podopieczni. Dzieci miały możliwość dostrzec na zdjęciach i w treści opowiadań jakie postępowanie wobec zwierząt jest