Poradniki

Wybijać czy nie?

wybic

Upał, pies zamknięty w samochodzie. Wybić szybę czy wezwać odpowiednie służby /podstawa prawna/ Na to nurtujące pytanie odpowie Adwokat Agnieszka Czerniak , która na co dzień wspiera nas w walce o prawa zwierząt reprezentując Fundację EX LEGE przed organami ścigania i sądami. Zgodnie z brzmieniem

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 8 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 7 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 6 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 5 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 4 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 3 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 2 /Radio Freee/

Poradnik BEZPIECZNY ZWIERZ – odc. 1 /Radio Freee/

Nie dotykaj! Nie zabieraj! – Czekam w ukryciu na mamę

sarenka

Każdego roku napływa do nas ogrom zgłoszeń dotyczących pseudo porzuceń młodych dzikich zwierząt przez ich rodziców. Za każdym razem staramy się tłumaczyć, jak naprawić sytuację lub, o ile to możliwe, sami próbujemy to zrobić – zwierzę powinno się odstawić w to samo miejsce do 24

Dla nich sylwester to noc strachu i bólu. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

fajerwerki

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Dla wielu z nas jest to czas oczekiwany, pełen nadziei i planów na Nowy Rok. Niektórych czeka szampańska zabawa do rana, innych noc pełna strachu i bólu. Każdego roku tysiące zwierząt cierpi z powodu hałasu spowodowanego fajerwerkami. Cierpią zarówno zwierzęta

Zwierzęta na mrozie. Jak pomóc psom, kotom, ptakom?

pies

Siarczyste mrozy to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych. Okażmy się odpowiedzialni i pomóżmy im bezpiecznie przetrwać zimę. Zima, to bardzo trudny okres dla naszych podopiecznych, szczególnie dla tych trzymanych na uwięzi. Jeśli nasz pies mieszka w budzie upewnijmy się, że jest dobrze ocieplona, uszczelniona,

Babeszjoza – czy ten kleszcz taki straszny, jak go malują?

kleszcze

Niewiele jest chorób psów, które tak silnie są obecne w społecznej świadomości. Babeszjoza, bo o niej mowa, zwana także „odkleszczówką” jest chorobą pierwotniaczą przenoszoną przez kleszcze. Pierwotniaki Babesia canis przedostają się do krwiobiegu zwierzęcia bezpośrednio z wbitych w skórę kleszczy razem z ich śliną. W

Nie czyń zła – nie strasz zwierząt

fajerwerki