Ankieta przed-adopcyjna psa – etap 2

Zaznaczamy, że nie sprzedajemy zwierząt, a jedynie szukamy im dobrych (czyli sprawdzonych) domów na całe ich życie. Adopcja to zobowiązanie wobec żywej, czującej istoty na co najmniej 10-25 lat. Każdego zwierzaka, który do nas trafia, darzymy uczuciem i pragniemy, by resztę życia spędził w kochającym i odpowiedzialnym domu. To właśnie z powyższych pobudek pragniemy dogłębnie poznać potencjalnych opiekunów naszych podopiecznych jeszcze przed adopcją. Przygarniając skrzywdzone przez człowieka zwierzę musimy mieć na uwadze, że składamy mu jednocześnie obietnicę, iż zadbamy o jego przyszłość i że nic złego już je nigdy nie spotka. Chcemy dotrzymać słowa i liczymy na to, że Państwo nam w tym pomogą. Prosimy o szczere i wyczerpujące odpowiedzi, bo tylko takie umożliwią nam podjęcie decyzji dotyczącej wyboru domu stałego dla naszego podopiecznego.

Odpowiedz na poniższe pytania:

W życiu młodego psa możemy wyróżnić etapy:

Etap noworodka – pierwsze 2 tygodnie życia: przez cały ten etap szczenięta muszą być przy mamie.

Etap psiej socjalizacji – od 3 do 7 tygodnia życia: pod koniec tego etapu matki zaczynają odstawiać szczenięta od piersi. Jest niezwykle ważne, aby wszystkie szczenięta pozostawały z matką do końca tej fazy rozwoju, ale oczywiście w przypadku psich sierot nie jest to możliwe.

Etap socjalizacji z człowiekiem – od 7 do 12 tygodnia życia: w tym etapie szczeniak uczy się przystosowania do życia wśród ludzi.

Pomiędzy 8 a 11 tygodniem poznaje uczucie strachu, i jeśli w tym okresie doświadczy zbyt silnego strachu lub bólu stanie się nadmiernie lękliwy, a wyprowadzenie go z tego stanu jest zwykle trudne. Nowy właściciel musi bardzo delikatnie traktować malca w tej fazie rozwoju, chroniąc go przed wszelkiego rodzaju urazami, a jednocześnie umożliwić mu doświadczenie różnorodnych pozytywnych doświadczeń w wielu miejscach i z wieloma ludźmi.

Etap ustalania miejsca w grupie – od 12 do 16 tygodnia życia. W tym czasie mamy do czynienia z dorastającym psiakiem, po ludzku rozumując – z nastolatkiem. Jest to czas, w którym powinno się uczyć psa podstawowych komend i zasad dobrego wychowania. W tej fazie rozwoju pies zmienia zęby. Wiąże się to zawsze z gryzieniem i niszczeniem wszystkiego, co popadnie, a że pies w tym wieku gryźć musi, trzeba zadbać o to, żeby miał coś do gryzienia np. gryzaki z suszonej skóry, duża cielęca kość lub zakupione w sklepie zoologicznym syntetyczne gryzaki.

Etap ucieczek – od 4 do 8 miesięcy. Specyficzny „okres buntu”, kiedy nawet posłusznie dotąd przychodzący na zawołanie pies, nagle jakby głuchnie i nie słyszy wołania swojego pana. To normalne zachowanie w wilczym stadzie. Jest to wiek, który odpowiada czternastu / szesnastu latom u ludzi. Sam “odruch ucieczki” czasem trwa kilka dni, czasem nawet miesiąc. Ważne w tym czasie jest niekaranie psa, który w końcu powróci po długich nawoływaniach czy pogoni. Pomaga także spacerowanie ze zwierzakiem w nieznanym psu terenie, gdzie czuje się mniej pewnie i nie oddala się tak chętnie od swojego pana. W tej i następnej fazie mogą występować różne inne dziwne zachowania u psów, na przykład załatwianie się na łóżko.

Okres dojrzewania – od 6 do 14 miesięcy. Analogicznie jak u ludzkich nastolatków, psiaki przeżywają okres "burzy hormonalnej". Kiedy organizm zmaga się z ustaleniem nowej równowagi hormonalnej mogą pojawić się niezrozumiałe reakcje i zachowania. Obojętne dotąd przedmioty czy zjawiska mogą być przyczyną lęku lub agresji.

Pies NIE MOŻE BYĆ PODARUNKIEM DLA DZIECKA! Psem nie można się znudzić, jak to często dzieje się w przypadku dziecięcych zabawek. Małe dziecko może niechcący, przez brak koordynacji ruchowej zrobić psu krzywdę i odwrotnie – szczeniak ma ostre zęby, może skaleczyć dziecko, może też na nie skoczyć i przewrócić. W każdym przypadku osoba dorosła bierze odpowiedzialność za adoptowane zwierzę.

[Sterylizacja, czyli usunięcie macicy wraz z jajnikami jest operacją, która dla społeczeństwa kojarzy się głównie z zapobieganiem nadmiernemu rozrodowi zwierząt. Jednak kastracja jest zabiegiem ewidentnie prozdrowotnym, pozwala uniknąć problemów związanych z chorobami macicy, między innymi z ropomaciczem, które jest częstym schorzeniem u starszych suk, nowotworów macicy i gruczołu mlekowego. Nowotwory gruczołu mlekowego i macicy są u suk hormonozależne, tak więc pozbawienie ich jajników skutkuje brakiem hormonów, a co za tym idzie i ich negatywnego wpływu na narządy rozrodcze. Dzięki kastracji suki najczęściej stają się bardziej zrównoważone i opanowane. Podobne argumenty przemawiają za kastracją samców, które stają się spokojniejsze, ustaje popęd płciowy , a więc i niekontrolowane włóczęgostwo, maleje dominacja i związana z nią agresja. Nie przytrafią się naszemu psu nowotwory jąder, liczne choroby prostaty, zaburzenia hormonalne związane z hormonami płciowymi.Skoro tyle plusów to i minusy: wielokrotnie podnoszonym przez właścicieli negatywem jest sama operacja. Owszem, jak każdy zabieg kastracja niesie ze sobą pewne ryzyko, jednakże jeżeli przeprowadza ją doświadczony chirurg maleje ono do minimum. Obawiamy się również nadwagi. Czasem zdarza się tak, że po kastracji zwalnia tempo metabolizmu u naszych psów, porównywalne do takiego, jaki obserwujemy po wkroczeniu w wiek geriatryczny. Nie ma co upatrywać winy w zabiegu samym w sobie, a rada jest bardzo prosta - mniej kaloryczne jedzenie, więcej ruchu. Musimy pamiętać, że każdy dodatkowy kilogram oznacza jedynie to, że organizm przyjmuje więcej kalorii niż faktycznie potrzebuje. Ewentualnym powikłaniem, jakie może się zdarzyć po kastracji jest hormonozależne nietrzymanie moczu, dotyczy częściej suk, powyżej 20 kg docelowej wagi. Jest to jednak powikłanie niezmiernie rzadkie, które nawet jeśli wystąpi, bardzo dobrze reaguje na leczenie substytucyjne].

Poniższe pytania są obowiązkowe, jednak nie wpływają na wyniki adopcji.

Dane kontaktowe:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ankiecie przed-adopcyjnej dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu adopcyjnego przez Fundację Na Rzecz Ochrony Praw Zwierząt EX LEGE zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883 z późn. zm.)

Wszystkich Państwa, którym bliski jest los zwierząt zachęcamy do wspierania naszych działań. Wierzymy, że dzięki naszemu wspólnemu zaangażowaniu uda nam się uratować wiele istnień. Ich życie zależy również od Ciebie!

Nigdy nie podawaj w Formularzach swoich haseł.